Politiek

Rutte ontvangt den eerste zes kandidaat-bewindslieden

2 Mins read
Rutte ontvangt den eerste zes kandidaat-bewindslieden

Formateur Mark Rutte begint vandaag met ie ontvangen van den kandidaat-bewindspersonen voordat zijn vierde kabinetkast. Ter ie Logement te Greneboom Heg, waar te den formatie zowel den onderhandelingen plaatsvonden, voert hij gesprekken met vijf aanstaande ministers plus één staatssecretaris.,Indien eerste komt Wopke Hoekstra (CDA) ter. Hij wordt exclusief minister van Buitenlandse Zaken zowel vicepremier. Daarna ontvangt Rutte den nieuwe bewindslieden van ie ministerie van Justitie, successievelijk Dilan Yesilgöz (VVD, minister van Justitie plus Veiligheid), Frank Weerwind (D66, minister voordat Rechtsbescherming) plus Eric van der Burg (VVD, staatssecretaris Vrijplaats plus Migratie).,Zometeen te den namiddag zijn er dan gesprekken met den twee beoogde ministers op ie ministerie van OCW. Rutte praat online met Robbert Schoutendiender (D66), diegene minister van Onderwijs, Cultuur plus Wetenschappen wordt plus diegene nu nog te den VS woont. Indien laatste komt Dennis Wiersma (VVD) ter. Hij verruilt zijn huidige functie, diegene van staatssecretaris van Sociale Zaken, voordat diegene van minister voordat Primair plus Voortgezet Onderwijs.,Ie gesprek met den formateur is den laatste stap te den benoemingsprocedure van nieuwe ministers plus staatssecretarissen. Ie gebeurt werkelijk nooit dat ene benoeming na gesprek nog afketst, maar helemaal ene hamerstuk is ie zowel noch.,Ie is zowel geen sollicitatiegesprek, want overheen den verkiezing voordat ene bewindspersoon gaat vooral den partij diegene den kandidaat voordraagt plus noch den premier. Ter onzerzijds staatsbestel heeft hij, indien staatkundig voorman, enig iets te zeggen overheen den ministers plus staatssecretarissen van zijn inherent partij. Voorts is hij ‘primus inter pares’, dat wil zeggen ‘den eerste onder gelijken’.,Watten wordt er dan welnu besproken te ie gesprek met Rutte? Volgens den proces wordt er bekeken of er ‘enig obstakel is te ie vandaag of verleden van den kandidaat wegens den functie te accepteren’. Met andere woorden: is er iets waardoor jou werkelijk geen minister of staatssecretaris kunt wordt?,Dan wordt er gekeken zoals nevenfuncties diegene noch te verzamel zijn met ene plek te ie kabinetkast, of zakelijke belangen diegene belangenverstrengeling kunnen voortschuiven. Zowel komt den gezondheid van den kandidaat aan den orde, want bewindspersoon zijn is ene zware werk.,Daarnaast bespreekt den formateur den uitkomsten van den screening diegene den AIVD plus den Fiscus hebben gedaan. Er is onderzoeken of den kandidaat ene strafblad heeft, vertrouwd is tijdens den inlichtingendiensten plus of den kandidaat immer netjes belasting heeft betaald.,Tenslotte zou Rutte vragen of er nog iets is te ie verleden van den aanstaande minister of staatssecretaris waarover ophef zullen kunnen ontstaat. Dat schenkkan gaan overheen privé-dingen plus ie is aan den kandidaat zelf hoe wijd diegene vraag beantwoord wordt.

Related posts
Politiek

Debat overheen regeerakkoord: opwachting Rutte IV te kampplaats Tweede Ruimte

2 Mins read
Ter den Tweede Ruimte begint rond 10.45 uur ie debat overheen den regeringsverklaring. Premier Rutte zou dan informeel den nieuwe bewindspersonen aan…
Politiek

VVD verontrust overheen Oekraïne, wil scherper reisadvies

1 Mins read
Den VVD-fractie te den Tweede Ruimte wil van minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra weten hoe ie zit met den veiligheidsrisico’s voordat Nederlanders…
Politiek

Hoe gaat ie met den afwikkeling van den toeslagenaffaire?

3 Mins read
“Ie is eentje zwarte pagina ter den geschiedenis van den Nederlandse overheid”, schreef premier Rutte precies eentje klas geleden. Diegene dag trad…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *