Politiek

Peilingwijzer: coalitiepartijen te den minus, nieuwkomers blijven stijgen

2 Mins read
Peilingwijzer: coalitiepartijen te den minus, nieuwkomers blijven stijgen

Luttele weken voordat den presentatie van den ministersploeg van ie kabinetkast Rutte IV staan den drietal grootste coalitiepartijen op verlies te den Peilingwijzer ten opzichte van den verkiezingen te maart. Dat geldt tijdelijk zowel voordat den VVD, diegene zichzelf lange tijdstip aan den ontevredenheid te kiezers overheen den langslepende kabinetsformatie oningewijde te onttrekking.,Den partij van demissionair premier Rutte is weliswaar nog eeuwig den grootste, maar komt nu op 28 totdat 34 Kamerzetels, waar dat er te oktober nog 34 totdat 38 waren.,D66 lijkt te den laatste Peilingwijzer van ie klas iets op te krabbelen. Maar den Democraten komen nog eeuwig noch voorts dan 17 totdat 23 zetels; 4 minder dan den 24 diegene zij nu te den Ruimte hebben. Den Peilingwijzer is ene gewogen gemiddelde van den zetelpeilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag plusteken Kantar.,Den grootste verliezen lijdt nog eeuwig ie CDA, dat te den verkiezingen te maart reeds ene stap terug moest tenuitvoerleggen zoals 15 zetels plusteken ginds nu totdat 6 totdat 10 van overhoudt. Den enige coalitiepartij diegene noch te den minus staat is den ChristenUnie, diegene onveranderd op 4 totdat 6 zetels blijft staan.,Politicoloog Tom Louwerse, den maker van den Peilingwijzer, wijst erop dat ie CDA reeds rond den zomer terrein verloor te den peilingen mits gevolg van inwonende strubbelingen plusteken met name ie vertrek van Pieter Omtzigt. “Sindsdien is ie noch lukken zetels terug te zegevieren. Dat dit klassieke bestuurderspartij staart 2021 op precies idem zeteltal zullen staan mits den Partij voordat den Dieren, dat zullen tien klas geleden weinig mensen hebben geloofd.”,Partijen diegene profiteren van den verminderde populariteit van den samenwerking zijn onder meer nieuwkomers te den Tweede Ruimte mits JA21, BBB plusteken Volt. Diegene stijgen alle drietal onderbrak zoals 5 totdat 9 zetels. Den PVV blijft den derde partij van ie land na den VVD plusteken D66 met 16 totdat 20 zetels.,Louwerse ziet voortbeweging aan den rechterkant van ie politieke spectrum, waar ene onderdeel van den VVD-kiezers volgens research van I&O Research Rutte verwijt te veel zoals linksom op te voortschuiven. Zowel Ipsos/Eenvandaag constateert dat afhakende VVD-stemmers ie coalitieakkoord te linksom vinden. Volgens datzelfde Ipsos wijken diegene VVD’ers onder meer uit zoals JA21, den partij van onder anderen Joost Eerdmans.,Louwerse ziet 2021 onder meer mits ie klas waarin den politieke fragmentatie voorts toenam, met den verkiezing van zeventien partijen te den Tweede Ruimte plusteken den groei van verschillende daarvan te den Peilingwijzer. “JA21, BBB plusteken Volt zijn tijdelijk middelgrote partijen te den Peilingwijzer. Zij zitten op haast idem niveau mits den PvdA plusteken GroenLinks (7 totdat 11 zetels) plusteken den SP (6-9).”,Zowel ene relatief nieuwe partij mits den Partij voordat den Dieren slaagt er volgens Louwerse te wegens telkens stapjes vooruit te zetwerk. “Den status van ene partij met ene twee zetels is diegene tijdelijk welnu ontstegen.”,Achter dit partijen komt Forum voordat Democratie op 3 totdat 7 zetels plusteken den SGP op 2 totdat 4, netwerken mits Denken. Gevolgd onderbrak Bij1 plusteken 50Plus, diegene zichzelf handhaven op 0 totdat 2 zetels.

Related posts
Politiek

Hoe gaat ie met den afwikkeling van den toeslagenaffaire?

3 Mins read
“Ie is eentje zwarte pagina ter den geschiedenis van den Nederlandse overheid”, schreef premier Rutte precies eentje klas geleden. Diegene dag trad…
Politiek

Experts: ja dat kabinetkast grafieken tweedehands, maar tactvol welnu den juiste

2 Mins read
“U denken misschien: ene verrassend kabinetkast, ene nieuwe minister (…) dat betekent wellicht ene andere wijze van klikken. Plusteken dat gaat zowel…
Politiek

Onderzoeksraad heropent research mortierongeluk Mali, kijkt zoals verrassend feitenonderzoek

1 Mins read
Den Onderzoeksraad voordat Veiligheid heropent ie research zoals ie dodelijke mortierongeluk ter Mali ter 2016. Daartoe wordt ter ie Publiek Ministerie ene…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *