Politiek

Partijen puzzelen met poppetjes, wie staan er straks op ie bordes?

4 Mins read
Partijen puzzelen met poppetjes, wie staan er straks op ie bordes?

Ie is dezer dagen ie favoriete gezelschapsspel ter Dennenboom Liguster: gissen zoals den aanstaande ministers plusteken staatssecretarissen. Er rouleren namen plusteken zelfs complete (schijnbaar moeilijk van oorspronkelijk te onderscheiden) documenten, maar ie werkelijke lijstje is nog ter den maak.,Voordat den samenvoeging van lijstje zijn intact watten stappen nodig. Voorgerecht willen den terpostbezorging wordt verdeeld tussen den partijen; welke partij krijgt welk ministerie? “Dat bepaalt ie eerste portie van den puzzel”, zegt oud-CDA-spindoctor Jack den Vries. Partijen weten welke departementen beslissend voordat zij zijn plusteken waarmee zij zichzelf kunnen profileren. “Te ie CDA is dat bijvoorbeeld iets met veiligheid plusteken staathuishoudkunde, want daarop vermag jou concurreren met den VVD.”,Overheen den verdeling van den departementen wordt onderhandeld ter den laatste ontwikkelingsstadium van den formatiebesprekingen. Daarbij gaat ie somwijlen zowel alhoewel overheen den poppetjes, zegt oud-VVD-minister Uri Rosenthal. “Ie is eentje kip-en-ei-kwestie”, aldus Rosenthal, diegene ter 2010 informateur wasgoed. “Wanneer jou eentje postbode claimt, heb jou eentje sterker vertelsel indien jou er meteen eentje mooie kandidaat tijdens vermag vermeld.”,Te den portefeuilleverdeling moeten rekening gehouden wordt met bepalen kaders. Dit keer zijn er twintig ministers plusteken negen staatssecretarissen – iets meer dan ter ie huidige regering – plusteken den numerieke verdeling is alhoewel bepaald ter den onderhandelingen. Den VVD mogen acht ministers leveren, D66 zes, ie CDA viertal plusteken den ChristenUnie twee. Te den staatssecretarissen is ie respectievelijk drietal, drietal, twee plusteken eentje.,Voorts is ie inderdaad gewoonte dat den sociaal-economische vierhoek bestaande uit Algemene Zaken (den premier), Financiën, Economische Zaken plusteken Sociale Zaken zoveel mogelijk wordt gespreid overheen den partijen. Waarbij ter den voorschrift ie premierschap zoals den grootste partij gaat plusteken Financiën zoals den tweede partij. Voorts is den ongeschreven voorschrift dat Buitenlandse Zaken plusteken Defensie noch zoals dezelfde partij gaan.,Den partijen defini vervolgens zelf wie hun terpostbezorging krijgen. Oud-partijleider van D66 Alexander Pechtold had zijn omlijsting met geschikte kandidaten immer alhoewel lang voordat den formatie ter zijn stamhoofd. “Maar dan waren er weliswaar zowel nog mensen diegene mij rond ie einde van den formatie belden, zogenaamd toevallig, wegens ooit koffie te zuipen. Tsja, dan ben jou nuchter te laat.”,Pechtold, zelf minister geweest, streefde zoals eentje mix van werkelijke “partijtijgers” plusteken mensen van buitenshuis. “Jouw wil voordat ie tegenwicht zowel mensen diegene kloppend nooit tijdstip hebben wegens te flyeren voordat den partij of amendementen ter te dienen op congressen. Voordat den frisse opbergblik.” Ie komt dan zowel voordat dat bewindspersonen zichzelf op ie laatste ogenblik bijsluiten tijdens eentje partij. Viertal schooljaar geleden moest aanstaand staatssecretaris Menno Snel bijvoorbeeld nog eentje lidmaatschapskaart van D66 aanvragen.,Ongeacht den juiste politieke kleur is den juiste motivatie intact beslissend, vindt Rosenthal. Hij somt uitgangspunten op waarom mensen ie noch willen willen. “Noch wegens weten Nederlander te wordt. Noch wegens den automaat met chauffeur. Noch omdat zij ge successen voordat ogen hebben plusteken netwerk indien Sigrid Kaag op tafel willen dansen. Maar welnu omdat zij vanaf se den publieke zaak willen dienen.”,Voorgenomen ministers plusteken staatssecretarissen willen ervan vervuld zijn dat den carrièrestap negatieve prestaties vermag hebben, zegt Rosenthal. “Bedreigingen horen er tegenwoordig tijdens. Misschien kun jou ginds zelf tegen, maar doen jou ie jou partner plusteken nageslacht aan?”,Zowel zonder bedreigingen vermag ie behoorlijk hard zijn, bijvoorbeeld doorheen alle (sociale) media-aandacht. Of ter den woorden van Pechtold: “Jouw wordt alhoewel kapotgemaakt nog voordat jou bent begonnen. Daarbij, indien jou te kort blijft, ben jou eentje wachtgeldtrekker. Te lang, dan ben jou weer eentje plucheplakker.”,Volgens den oud-D66-leider leidt dit ertoe dat steeds minder “mensen met werkelijke kwaliteiten” er zin ter hebben. “Jouw hoeft maar één keer op Twitter te loeren wegens te denken: ginds heb ik geen behoefte aan.”,Watten betreft vakinhoudelijke kennis is enige affiniteit met jou portemonnaie voldoende, vinden den drietal. Eentje onderwijsminister hoeft er dus geen hele carrière op te hebben zitten ter ie onderwijs. Maar er is welnu eentje ondergrens aan kennis vereist, benadrukt Pechtold. “Op Justitie zet jou welnu eentje pleiter plusteken op Buitenlandse Zaken iemand diegene zijn talen spreekt.”,Ie is toch eentje pre voordat eentje bewindspersoon wegens den talent van ie woord te hebben; discussi is namelijk eentje van den kerntaken. “Somwijlen heb jou eentje onwillige Ruimte, diegene moeten jou dan weliswaar kunnen meekrijgen”, zegt Rosenthal. Voorts is ie handig indien iemand den Haagse mores weten, zegt Den Vries, diegene zelf na eentje lange staat van engageren hierbinnen ie CDA staatssecretaris worden. “Dennenboom Liguster zit welnu nuchter verschillend ter elkander dan bijvoorbeeld ie zakenwereld.”,Eentje veel voorwaarden plusteken gewenste eigenschappen dus, maar dan ben jou er nog noch. Want den poppetjespuzzel heeft nog eentje twee complicerende factoren. Zo wordt er steeds meer gelet op den man-vrouwverhouding ter ie regering. Volgens formateur Rutte zijn ginds geen keiharde afspraken overheen vervaardigd. “Maar jou wil dat ie welnu watten diverser wordt dan ie vorige regering.”,Daarbij hanteren partijen zelf zowel nog criteria, bijvoorbeeld regionale spreiding plusteken tijdens ie CDA eentje verdeling van katholieken plusteken protestanten. Den Vries: “Ik weet nog dat Jan Peter Balkenende tegen mij zei tijdens den formatie van zijn vierde regering: ‘wij zoeken nog eentje katholieke vrouw, wie hebben wij?’ Waarna worden Ank Bijleveld staatssecretaris.”,Indien den mensen zijn gevonden, ja hebben medegedeeld plusteken den definitieve lijstjes zijn ingeleverd doorheen den partijen, volgt den screening doorheen den AIVD. Den veiligheidsdienst kijkt ge of eentje kandidaat-bewindspersoon ter den systemen voorkomt. Den AIVD doet geen actief research plusteken geven geen raad. Voorts wordt gekeken ter ie rechterlijk documentatieregister plusteken ie fiscale file van den kandidaat tijdens den Fiscus.,Daarna volgen den sollicitatiegesprekken waarin den formateur vraagt zoals mogelijke toeschijnen ter den kastje. Zowel zakelijke plusteken financiële belangen, zoals waardepapieren of functies ter eentje onderneming, komen ginds aan den orde. Indien er eentje vorm van belangenverstrengeling is, moeten den beoogde bewindspersoon diegene belangen ‘op afstand zetwerk’ bijvoorbeeld doorheen waardepapieren te verkopen of eentje (neven)functie op te zeggen.,Formateur Rutte begint maandag met dit gesprekken, hij verwachten er viertal dagen overheen te doet. Komende zondag wordt er namen van kandidaat-bewindspersonen bekendgemaakt. Ie is nog vaag of alle namen ter eentje keer zoals buitenshuis komen of dat ge den namen wordt vrijgegeven van den mensen diegene den volgende dag op gesprek komen.,Indien den gesprekken erop zitten, plusteken er geen toeschijnen uit den kastje gevallen zijn, dan schrede is ie gepuzzel met den poppetjes klaar plusteken kunnen den ministers met den monarch op ie bordes gaan staan. Zoals ie er nu zoals uitziet, zou dat ergens midden januari zijn.

Related posts
Politiek

Parlementaire enquête begint: vijf vragen overheen den aardbevingen te Groningen

2 Mins read
Ter den Tweede Ruimte par ochtend den openbare verhoren van den parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Den Ruimte zet dit zwaarste onderzoeksmiddel te…
Politiek

Regering komt komende week met project voordat nieuwe kerncentrales

1 Mins read
Ie regering ontvouwt komende week den plannen voordat den ontwikkeling van twee kerncentrales. Den bouwplannen waren alreeds te ie regeerakkoord aangekondigd plusteken…
Politiek

Snelwegen plusteken waterprojecten straks aangepakt wegens tekort aan stikstofexperts

1 Mins read
Veertien infrastructuurprojecten zijn met zeker 2,5 klas vertraagd wegens eentje tekort aan stikstofdeskundigen. Dat schrijft minister Harbers van Wegennet aan den Tweede…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.