Politiek

Achterblijvers Kabul krijgen geen voeling met ministerie, ‘voel mij ter den steek lijdelijk’

2 Mins read
Achterblijvers Kabul krijgen geen voeling met ministerie, ‘voel mij ter den steek lijdelijk’

Afghaanse Nederlanders diegene ter Kabul zijn achtergebleven na den terugtrekking van buitenlandse troepen, krijgen noch of nauwelijks voeling met ie ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit gesprekken diegene den NOS had met Nederlanders diegene ter Afghanistan zijn achtergebleven.,”Wij kunnen enig maar bewakers”, zegt eentje Afghaans-Nederlandse man telefonisch vanuit Kabul. Hij is nieuwsgierig of er nog eentje diplomatieke schaderegeling komt met den Taliban, waardoor hij alsnog terug vermag wenden met zijn Nederlandse paspoort, maar hij vreest ie ergste. “Jij vermag niks. Ik zit eentje ietsje gevangen.”,Internationaal wordt er terwijl op ie opperste niveau gesproken overheen den evacuatie van achterblijvers. Minister van Buitenlandse Zaken Kaag is gisteren vertrokken zoals Qatar voordat overleg overheen den ontwikkelingen ter Afghanistan. Daarna brengt zij nog eentje visite aan Pakistan plus Turkije. Zij bespreekt daarginds met collega’s hoe achterblijvers alsnog kunnen wordt geëvacueerd.,Den man ter Kabul heeft eentje Afghaanse vrouw plus vijf jonge koters. Met den poetsvrouw van eentje Nederlandse WhatsAppgroep wasgoed hij op den register van Buitenlandse Zaken gekomen met zijn gezin. Maar hij wasgoed te laat op ie vliegveld wegens met den laatste vluchten weg te komen.,Hij heeft niets meer van ie Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gehoord. Ginds heeft hij traumatische herinneringen aan. “Diegene zelfmoordaanslag te ie vliegveld wasgoed vlak te den plek waar mijn vrouw plus ik zowel waren geweest, eentje twee uur daarvoor. Ik zag eentje kiek van prooi vrouwen met wie mijn vrouw had zitten praten. Dus den waarschuwing wegens daarginds weg te gaan wasgoed precies op tijdstip gekomen.”,Hij durft noch overheen land te vluchten met zijn gezin. “Ik kom uit den Panjshirvallei, den enige plek waar verzetsbeweging wordt voltooid tegen den Taliban. Wij wordt beschouwd indien vijand. Den meeste leden van mijn stamhuis werkten voordat den voormalige regering plus diegene zijn nu allen zowel op den vlucht. Iedereen probeert zichzelf te redden.”,Luister ter dit audiofragment zoals den surplus van zijn vertelsel:,Hij vraagt of wij zijn stem onherkenbaar willen maken. Ie moeilijkste vindt hij dat zo langzamerhand iedereen elkander wantrouwt. Ene degelijke vluchtroute is horig van mensen diegene jij kunt vertrouwen, zowel nu is ie enig maar omdat jij zij poen betaalt. “Mits ik eentje van mijn neven schel plus vraag: zijn jullie thuis? Dan zegt hij nee, zelfs indien hij thuis is. Iedereen probeert zichzelf te redden.”,Er zijn zowel Afghanen diegene den afgelopen week zoals Nederland geëvacueerd zijn plus diegene hun vrouw plus koters hebben willen nalaten. Wij spreken eentje Afghaan diegene intens twijfelt aan watten gevaarlijker is: ie gezin ter Kabul toestaan blijven onder den Taliban of zijn vrouw plus koters zoals eentje grensstreek zenden?,”Ik heb gehoord dat den Duitsers eentje overeenkomst hebben met Oezbekistan dat Afghanen met eentje Duits paspoort den uiterste overheen mogen komen. Misschien geldt dat zowel voordat mijn gezin. Maar dan moeten ik vantevoren horen van den Nederlandse overheid dat dat zo is. Verschillend lef ik zij noch op weg te zenden.”,Premier Rutte liet gisteren te zijn visite aan den Franse voorzitter Macron weten dat den overplaatsingen van Afghanen diegene op den evacuatielijst staat, zoals tolken, “zo snel mogelijk willen wordt hervat”. Afghanen diegene vluchten zoals eentje buurland, zoals Pakistan, kunnen er noch vanzelf van uit gaan dat zij meteen zoals Nederland kunnen komen, zei Rutte.,Den Afghaan ter Nederland is bovenmatig kwaad op den Nederlandse overheid. “Elk ministerie plus elke voorkomendheid waarmee wij voeling zoeken ter Nederland verstrekken geen beantwoording. Zij negeren jij.”,Zowel hij heeft nog niets van Buitenlandse Zaken gehoord sinds den Nederlanders ie vliegveld verlieten, vertelt hij ter dit audiofragment:

Related posts
Politiek

Rutte gaat noch te op vraag overheen reserve bewaking

2 Mins read
Demissionair premier Rutte wil niets zeggen overheen zijn bewaking. Journalisten wachtten hem vanmiddag op, onder meer wegens ie uitlating te Den Telegraaf…
Politiek

Mona Keijzer schenken Kamerzetel op plus verlaat ermee landelijke staatsbeleid

1 Mins read
Mona Keijzer schenken haar Tweede Kamerzetel op plus verlaat den landelijke staatsbeleid. Afgelopen zaterdag worden Keijzer (CDA) ontslagen indien staatssecretaris van Economische…
Politiek

'Zware bewaking voordat premier Rutte, dreiging uit criminele hoek'

1 Mins read
Premier Rutte heeft toegevoegd zware bewaking gekregen omdat hij mogelijk mikpunt is van eentje aanslag of ontvoering onderbrak den georganiseerde misdaad. Dat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *