Politiek

Rutte na kritiek: nieuwe staatssecretarissen kunnen zowel Kamerlid blijven

1 Mins read
Rutte na kritiek: nieuwe staatssecretarissen kunnen zowel Kamerlid blijven

Den recentelijk beëdigde staatssecretarissen Wiersma (VVD), Van Weyenberg (D66) plus Yesilgöz (VVD) kunnen zowel Kamerlid blijven. Dat schrijft demissionair premier Rutte op Kamervragen van den SP. PVV-leider Wilders plus SP-leider Marijnissen hadden vraagtekens gezet tijdens den benoemingen na kritiek van twee hoogleraren.,Volgens den Grondwet toestemmen ene Kamerlid noch tegelijkertijd staatssecretaris of minister zijn. Er is één uitzondering op diegene voorschrift. Zij mogen beide functies wél samenvoegen ter ene demissionair regering, totdat er ene opzienbarend regering zit. Volgens den hoogleraren geldt diegene uitzondering noch voordat den trio, maar Rutte bestrijdt dat.,Den premier verdedigt ie standpunt dat den uitzonderingsregel noch enig geldt voordat ‘oude’ bewindspersonen diegene voordat den verkiezingen alhoewel ter ie regering zaten, maar zowel voordat ‘nieuwe’ bewindspersonen diegene na den verkiezingen wordt benoemd. Ie voorheen ingediende ontslag van ie hele regering is zowel op hoen van toepassing, plus den uitzondering is dat dus zowel, zegt Rutte.,Rutte gaat hiermee ter tegen den stelling van twee juridisch deskundigen dat den benoemingen tegen den bedoeling van den Grondwet ingaan. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zei dinsdag: “Den uitzonderingsregel is er speciaal voordat den verkiezingen. Zulke spelregels zijn er noch voordat niets.”,Volgens Bert van greneboom Braak, uitermate hoogleraar parlementaire geschiedenis, heeft ie demissionaire regering den grondwettelijke regels met den trio benoemingen stilzwijgend opgerekt. “Ie is ene precedentwerking. Ieder regering schenkkan dan na den verkiezingen nog allerlei Kamerleden aanstellen mits bewindslieden, terwijl dat noch toestemmen.”,Premier Rutte schrijft ter den epistel dat er goede afspraken zijn geproduceerd wegens problemen met ‘dubbele petten’ te voorkomen. Zo uitrichten den staatssecretarissen diegene zowel Kamerlid zijn noch mits staatssecretaris mee aan ene debat mits zowel alhoewel iemand verschillend van ie regering ie woord voert. Zowel zullen zij mits Kamerlid geen stemverklaringen afleggen, performen mits subsidiair voorzitter van den Tweede Ruimte of meespelen aan parlementaire delegaties.

Related posts
Politiek

Vervroegd stemmen weer mogelijk erbij den gemeenteraadsverkiezingen

1 Mins read
Nipt mits erbij den Tweede Kamerverkiezingen schenkkan er erbij den gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart volgend klas ter zwachteling met corona vervroegd wordt…
Politiek

Ministerie: via milde klachten toestemmen zelftest zowel, GGD noch noodzakelijk

1 Mins read
Vanaf ochtend paardenhoeven mensen via milde klachten noch langer zoals den GGD te gaan voordat ene PCR-test, maar toestemmen jouw thuis ene…
Politiek

D66 wil matchfixing expliciet strafbaar maken

1 Mins read
Den Tweede Kamerfractie van D66 wil matchfixing expliciet strafbaar stellen. Volgens den partij maakt eentje bijstelling van den wet ie eenvoudiger voordat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *